Egy új fizikatörvény alátámaszthatja azt az elképzelést, hogy számítógépes szimulációban élünk?

Az 1999-es Mátrix világát ámulva néztük a mozikban, egyes tudósokat a mai napig foglalkoztatja az a gondolat, hogy az emberek tényleg egy számítógépes szimulációban élnek, Melvin Vopson fizikus úgy véli, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy a körülöttünk lévő dolgok nem valódiak.

Dr. Melvin Vopson korábban publikált kutatásokat, amelyek azt sugallják, hogy az információnak van tömege, és minden elemi részecske – a világegyetem legkisebb ismert építőkövei – információkat tárol magáról, hasonlóan az emberek DNS-éhez.

2022-ben felfedezett egy új fizikatörvényt , amely előre jelezheti az élőlényekben, köztük a vírusokban előforduló genetikai mutációkat, és segíthet megítélni azok lehetséges következményeit. Ez a fizikai törvény kimondja, hogy az entrópia, vagyis egy zárt rendszer rendezetlensége csak változatlan vagy növekvő lehet, de soha nem fog csökkenni.

Dr. Vopson arra számított, hogy az információs rendszerek entrópiája is növekedni fog az idő múlásával, de e rendszerek fejlődését megvizsgálva rájött, hogy az állandó marad vagy csökken. Ekkor alkotta meg az információdinamika (vagy infodinamika) második törvényét, amely jelentősen befolyásolhatja a genetikai kutatásokat és az evolúcióelméletet. Az új törvény megalkotása során kijelentette, hogy az “ötödik halmazállapotának” léteznie kell ahhoz, hogy egyensúlyba hozza az univerzum tágulását anélkül, hogy hőt veszítene vagy nyerne. A fizikus szerint ez a tény megköveteli, hogy az univerzum teljes entrópiája állandó maradjon, és ez bizonyíthatja, hogy szimulációban élünk.

Míg Charles Darwin úgy vélte, hogy a mutációk véletlenszerűen következnek be az evolúció során, addig Vopson azt mondja, hogy a mutációk azért fordulnak elő, hogy segítsenek kiegyensúlyozni az információs entrópiát. Ennek bizonyítására megvizsgálta a Covid-19-et és mutációit, és egyedülálló összefüggést talált a genetikai mutációk információi és dinamikája között. Mindez szerinte azt bizonyítja, hogy szimulációban élünk.

A szimulált univerzum hipotézise azt sugallja, hogy amit az emberek tapasztalnak, az valójában egy mesterséges valóság, hasonlóan egy számítógépes szimulációhoz, amelyben ők maguk is konstrukciók. Az elmélet népszerű számos jól ismert figura, köztük Elon Musk körében, valamint az információfizika néven ismert tudományágon belül, amely azt sugallja, hogy a fizikai valóság alapvetően információdarabokból áll.

Vopson legfontosabb megállapításai a különböző tudományágakra a következők:

  • Biológiai rendszerek: Az infodinamika második főtétele megkérdőjelezi a genetikai mutációk hagyományos megértését, ami arra utal, hogy a mutációk az információs entrópia által szabályozott mintát követnek. Ez a felfedezés mélyreható hatással van az olyan területekre, mint a genetikai kutatások, az evolúciós biológia, a genetikai terápiák, a farmakológia, a virológia és a világjárványok monitorozása.
  • Atomfizika: A cikk elmagyarázza az elektronok viselkedését többelektronos atomokban, betekintést nyújtva olyan jelenségekbe, mint a Hund-szabály; amely kimondja, hogy a maximális multiplicitású tag energiája a legalacsonyabb . Az elektronok úgy rendeződnek el, hogy minimálisra csökkentsék információs entrópiájukat, új megvilágításba helyezve az atomfizikát és a vegyi anyagok stabilitásának megértését.
  • Kozmológia: Az infodinamika második főtétele kozmológiai szükségszerűségnek bizonyult, az adiabatikusan táguló univerzumra alkalmazott termodinamikai megfontolások alátámasztják annak érvényességét.

“A cikk magyarázatot ad a szimmetria univerzumban való elterjedtségére is” – magyarázta Dr. Vopson.

 

Forrás:

https://pubs.aip.org/aip/adv/article/13/10/105308/2915332/The-second-law-of-infodynamics-and-its

https://pure.port.ac.uk/ws/portalfiles/portal/53181097/Second_law_of_information_dynamics_PDF.pdf

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram