Transzhumanizmus v3.0/1

This post is also available in: English (angol)

A transzhumanista irányzat olyan jövőt szán az emberiségnek, az egyes embereknek, amelyek már kétséges, hogy emberinek nevezhető-e. Ezért szerintem nem csak a technológiai szegmensnek és a politikának kell foglalkoznia e témával, hanem a pszichológiának is. Nem mindegy, hogy egy új technológia milyen hatással van ránk.

A 46 éves Yuval Noah Hararit, aki a Jeruzsálemi Héber Egyetem oktatója, egyre többen úgy nevezik, hogy „A Próféta”. Számos kötet szerzője, több könyvét magyar nyelvre is lefordították, a bestsellerlisták élén áll. Hihetetlenül sztárolják, előadásokat tart a világ minden pontján, interjúkat készítenek vele a vezető nemzetközi sajtóban és médiumokban. Ha mi itt, Magyarországon nem is látjuk ezt igazán, de tény, hogy jelenleg a világ egyik legfelkapottabb történésze, filozófusa, akire nagyon sokan hallgatnak, figyelnek, befolyása óriási a nemzetközi közvéleményre.

De vajon mit tudhat ez az ember, honnan ez a hatalmas siker?

Harari nem más, mint a Great Resetet, tehát a nagy újrakezdést a világ számára meghirdető Világgazdasági Fórum (WEF) elnöke, Klaus Schwab főtanácsadója. De mi az a Great Reset? Röviden: a világkormányzás meghirdetése, amelyben egy, főleg multinacionális cégek és gigabankok technokratái által irányított világtársadalom jön létre, amelyben a nemzetek végleg háttérbe szorulnak, s megszűnik a tulajdon. Ez inkább egy liberális neokommunizmus, amelyben „nem lesz tulajdon, de boldog lesz mindenki” – ahogyan hirdeti a szép jövőt a WEF. Láthatjuk az utópisztikus ideát ebben.

Így már érthető Harari hallatlan népszerűsége. Munkásságáról, könyvei­ről olyan „nagyságok” mondanak gyönyörű szavakat, mint Bill Gates, Barack Obama vagy éppen Mark Zuckerberg, dicséri a Stanford és a Harvard Egyetem, s odavan érte szinte az egész mainstream média, élén a New York Timesszal. A továbbiakban nézzünk pár idézet Harari egyes nyilatkozataiból, hogy megismerjük, ki az, aki a korunk hőse és meghatározó „prófétája”, tehát a jövő előhírnöke.

Transzhumanizmus és Homo sapiens

Harari, akárcsak főnöke, Klaus Schwab, a negyedik ipari forradalomról beszél, s ennek lényegét egyformán az ember és a számítógépek összekapcsolásában látják. Harari a Homo Deus című könyvében részletesen taglalja, hogy jön létre a holnap transzhumanista embere (robotember avagy cyborg), akit génjeiben manipulálnak, aki nanorobotokat hordoz a testében, akit mesterséges intelligencia (MI) irányít, akit laboratóriumban tenyésztenek és nem anya hordja ki. Ezzel kapcsolatos egyik megjegyzése: „A Covid azért kritikus, mert ez az, ami meggyőzi az embereket, hogy elfogadják, hogy legitimálják a teljes biometrikus megfigyelésüket.”

Ez lenne az a transzhumanizmus, amiről Klaus Schwab is sokat beszél az utóbbi időben. De idézzük ezzel kapcsolatban Hararit: „Egy új idegen intelligencia szállta meg az életünket, de nem egy távoli bolygóról, hanem a laboratóriumokból. Mesterséges intelligencia. És ez valami újdonság. Megváltoztatja a világot, mert minden korábbi információs technológiától eltérően képes önálló döntéseket hozni. Képes elemezni minket. Meg tud hackel­ni minket. A történelemben először válik lehetővé, hogy feltörjük az embereket, és ezáltal soha nem látott mértékben manipuláljuk őket. És mi nem tudjuk, hogyan kezeljük ezt.” (Azért a történelemben láthattunk már arra nem egy példát, hogy az aktuális hatalom tudta, hogy mire használjon egy új techonlógiát)

És további kedves dolgokat is mond a szép jövőről – vagy jelenről – Harari. Azt mondja: „Te egy báb vagy. [Az algoritmus] manipulálni tud téged; érzelmileg tud befolyásolni. Az elmúlt húsz évben a világ legokosabb emberei és a világ legjobb technológiája azon a problémán dolgozott, hogyan lehet az embereket feltörni [ez a kedvenc szava, a »feltörés«] és irányítani a képernyőkön, okostelefonokon keresztül.”

 

Borítókép: Yuval Noah Harari (Fotó: Flickr)