Magyarország kitárta kapuit az 5G „fejlesztések” előtt

This post is also available in: English (angol)

2017-ben megalakult az 5G Koalíció (5GK). Célja, hogy Magyarország az 5G-fejlesztések egyik európai központjává váljon és régiós vezető szerepet töltsön be az erre épülő appok tesztelésében.

2020 után az 5G mobilszolgáltatás szinte korlátlan sávszélességet tud majd biztosítani – megteremtve ezzel a nagy adatátvitelt igénylő fejlesztések – így többek között a vezető nélküli és összekapcsolt járművek, a távdiagnosztika és távműtétek, a smart city fejlesztések – infrastrukturális hátterét.

A cél, hogy Magyarország azon országok sorába tartozzon, ahol a világon elsőként valósul meg az 5G technológia bevezetése. A koalíció alapítói között multinacionális cégek, hazai vállalkozások, az egyetemi és akadémiai szféra, szakmai szervezetek, kamarák, minisztériumok és kormányzati intézmények egyaránt szerepelnek.

Ugrásszerűen javíthatja a „technológiai fejlettséget”

onvezeto-auto-02 (technet, önvezető autó, robotautó, google, singularity university, brad templeton, autó, technológia, önjáró, robotpilóta, )

A Microsoft Magyarország részvételével megalakult, széleskörű összefogás célja nem csupán az, hogy az elsők között álljon rendelkezésre nálunk a minden eddiginél tágabb lehetőségeket nyújtó 5G technológia, hanem az is, hogy ezt a lehető leghatékonyabban állítsák a lakosság és a gazdaság szolgálatába – írta a redmondi cég közleményében.

Hiszek abban, hogy 2020 után elsők között léphet Magyarország az 5G felhasználók táborába – mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, miközben arról beszélt, Magyarország digitalizációs szempontból a hálózatok terén teljesít a legjobban.

Lepsényi István szerint napjainkban a szupergyors, szélessávú hálózatok kiépülése legalább akkora hatást gyakorol életünkre, mint a villamosenergia- és a közlekedési hálózatok létrejötte egy évszázaddal ezelőtt. “Egy új technológiai korszakváltás időszakát éljük” – tette hozzá Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára.

„Az 5G nem egyszerűen gyorsabb adatátvitelt jelent, hanem lehetővé teszi a járművek közötti, valamint a jármű és közlekedési infrastruktúra közötti valós idejű kommunikációt.” – mondta Palkovics László. A kormánybiztos szerint a Zalaegerszegen megépülő tesztpálya lehetőséget biztosít az 5G-technológiát fejlesztő cégeknek, hogy a járműipar szereplőivel közösen tudják tesztelni fejlesztéseiket.

Hazánk a világ élvonalába tartozó 4G mobilhálózattal rendelkezik, így jó helyzetben van ahhoz, hogy a mobil távközlés terén megszerzett pozícióját ne pusztán megőrizze, hanem versenyelőnyre váltsa – mondta Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Az 5GK megalakulása világos üzenet a nagyvilágnak: Magyarország kitárta kapuit az 5G fejlesztések előtt.