Kínai invazív növényi magok postán

This post is also available in: English (angol)

Egy férfi elültette a rejtélyes kínai magokat: ez lett belőle.

Későn ért el az Egyesült Államok mezőgazdasági hivatalának (USDA) figyelmeztetése egy arkansasi férfihez, ezért elültette azokat a rejtélyes magokat, melyeket több ezren kapnak postai csomagban világszerte. Hónapok óta ezrek kapnak a világ minden táján rejtélyes csomagokat Kínából. A küldeményekben közös, hogy senki sem rendelte meg őket, a feladójuk ismeretlen, és bár mindegyiken azt tüntették fel, hogy fülbevalókat tartalmaznak, valójában valamilyen vetőmag van bennük.

A legvalószínűbb, hogy egy internetes csalás áll a háttérben, melynek az a lényege, hogy kereskedők a kéretlen csomagok dokumentációjával biztosítanak maguknak alapot arra, hogy a webshopjaikat elárasszák hamis pozitív értékelésekkel. A hatóságok azonban óvatosságra intenek a magokkal kapcsolatban. Arra kérik az embereket, hogy nehogy elültessék az ismeretlen magokat, mert akár a természetes élővilágra, a mezőgazdaságra, vagy akár az emberre is veszélyes, invazív növényfajokhoz is tartozhatnak.

A USDA arra szólított fel mindenkit, aki ilyen küldeményt kap, hogy értesítse a hivatalt, melynek munkatársai kimennek, és begyűjtik a magokat. Az arkansasi Booneville-ben élő Doyle Crenshaw két hónapja kapott magokat Kínából, és kíváncsiságból elültette őket.

Egy elképesztő ütemben növekedő, sárga virágú, hosszúkás, zöld gyümölcsöt termő növény nőtt ki belőlük. Valószínűleg valamilyen tökféle. Az USDA munkatársai a biztonság kedvéért kiássák és elszállítják megvizsgálni Crenshaw növényeit. A hivatal álláspontja szerint attól, hogy valami ártalmatlannak tűnik, még lehet veszélyes.