A szülés utáni depresszió egyáltalán nem ritka, ugyanakkor az édesanyák nehezen veszik rá magukat a segítségkérésre.

Súlyos is lehet, de kezelhető mentális állapot a szülés utáni depresszió. Ugyanakkor sok érintett nő nem kér támogatást attól való félelmében, hogy „rossz anyának” bélyegzik. „Hét nőből egy számol be arról, hogy depressziósnak érzi magát a szülés utáni első évben” – idézi Raag Malhotrát, a témára szakosodott pszichológust a Medical Daily cikke.

Ez a fajta megbetegedés számos tünettel üzen: a legjellemzőbbek közé tartozik az általános energiahiány, a táplálkozási és az alvási szokások megváltozása, illetve a koncentráció, a tiszta gondolkodás és a döntéshozatal során fellépő nehézségek. „Megjelenik a düh, a reménytelenség, a tehetetlenség és az elszigeteltség érzése, illetve az akár saját magát és/vagy gyermeket érintő károkozás gondolata is” – árnyalja a helyzet súlyosságát az amerikai szakember.

Raag Malhotra szerint a barátok és a család sokat segíthetnek az anyának és kisbabájának, ráadásul meglepően egyszerű dolgokkal. Az ilyenek közé tartozik a közösen eltöltött idő, az ítélkezésmentes meghallgatás, a főzésben, további házimunkában és a gyermek gondozásában való aktív részvétel. Különösen fontos az édesanyát arra bátorítani, hogy ne feledkezzen meg a saját szükségleteiről és jóllétéről sem, és tegyen olyan dolgokat is – például egy séta vagy egy könnyed alvás –, ami számára örömet okoz.

Sokat tehetünk ebben a nehéz időszakban azzal is, ha az anyának jelezzük, hogy mellette állunk, hogy érvényesnek ismerjük el az érzéseit, és segíthetünk a megfelelő szakember felkutatásában, illetve akár a terápiás ülésekre is elkísérhetjük őt.

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram