A taurin meghosszabbítja az életet? 1\2

This post is also available in: English (angol)

Aki mélyebben megérti, mi is az az ‘össze nem illés’ mai és hajdani életmódunk között, az nem csodálkozik azon, hogy egyre több, szervezetünk számára alapvető tápanyag hiányát ismerjük fel. Amióta nem eszünk sok tengeri állatot, és az állatokból jószerivel csak a színhúst fogyasztjuk, a taurin, ez az alapvető tápanyag szinte eltűnt étrendünkből. Hiánya súlyos, de alattomos következményekkel jár.

A Föld összes lakója közül a japánok élnek a legtovább. Van egy szigetük, Okinawa, amely arról híres, hogy százalékos arányban itt él a legtöbb 100 év fölötti ember.

Bizonyára sok oka van annak, ha egy a populáció tagjai magas kort érnek meg, de minden jel arra mutat, hogy egy valami közös bennük: hogy a táplálékukkal nagy mennyiségben visznek be a szervezetükbe egy taurin nevű aminosavat.

A taurin és a hosszú élet közt olyan egyértelmű az összefüggés, hogy előbbit a tudósok már ki is kiáltották „a fő táplálkozási tényezőnek, amelynek a japánok a hosszú életüket köszönhetik” .

A taurin óvja kardiovaszkuláris egészségünket, javítja inzulinérzékenységünket, jótékony hatással van szervezetünk elektrolit egyensúlyára, javítja a hallásunkat és a szervezetünk immunmodulációját. Állatkísérletekben már azt is igazolták, hogy a taurin 80%-ban csökkenti a szívelégtelenségből fakadó halálozási rátát.

Jótékony hatásai annyira széles körűek és vitathatatlanok, hogy a kutatók egyenesen „csodamolekulaként”  emlegetik.

Az egészséges test nem szűkölködik taurinban, ám bizonyos diéták, különösen a vegetáriánus illetve a vegán étrend esetén előfordulhat, hogy a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű taurinhoz. Ugyancsak taurin-hiány léphet fel máj-, vese- vagy szívelégtelenségben szenvedő betegeknél, illetve diabéteszeseknél és rákosoknál. Sokszor az idős szervezet sem képes már megfelelő mennyiségű taurint előállítani, ilyenkor létfontosságú lehet annak kívülről történő pótlása.

Ezért aztán ha sokáig szeretne élni, akkor érdemes több figyelmet szentelnie ennek az értékes és rendkívül olcsó anyagnak. Cikkünk azt boncolgatja, hogyan véd a szervezet magasabb taurin szintje a különböző kardiovaszkuláris, metabolikus és idegrendszeri megbetegedésektől.

Miért kell a taurint kívülről bevinni a szervezetbe?

Miközben új, az emberi élet meghosszabbítására alkalmas csodaszerek után kutatunk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a régiekről, amelyeket évtizedek óta ismerünk. Ez történt a taurinnal is A taurin ugyanis az első táplálék kiegészítő formuláknak még természetes részét képezte, ám ezek a termékek ma már jóval kevésbé népszerűek, mint régen voltak.

Egy 2012-es tanulmány szerzői arra a merész kijelentésre ragadtatják magukat, hogy „Tekintettel széles körű elterjedtségére, sokszoros sejtvédő tulajdonságaira, a sejtfejlődésben, sejtanyagcserében és sejttúlélésben betöltött fontos szerepére, a taurint kétségtelenül testünk egyik legfontosabb összetevőjének kell tekintetnünk”.

Bár szervezetünk maga is képes előállítani taurint, ahhoz, hogy ez a létfontosságú aminosavszerű tápanyag optimális mennyiségben legyen jelen testünkben, mindenképpen szükség van megfelelő étrendre illetve külső pótlásra. Ha erre ügyelünk, azzal sokat tehetünk az egészségünkért. A taurin ugyanis segít helyreállítani a szervezet inzulinérzékenységét, véd a cukorbetegség szövődményeitől, gyógyítja a kardiovaszkuláris betegségeket, megelőzi, illetve kezeli a zsírmájat, csökkenti az agyvérzés kockázatát, megszűnteti a fülzúgást, stb.

A taurin véd az elhízástól

A taurin egyebek mellett azzal javítja általános egészségi állapotunkat, hogy véd az elhízástól. Az elhízás az egész szervezet működését károsan befolyásolja, különösen a hastáji zsírfeleslegek gyulladásfokozó hatása révén. Egy vizsgálatból az derül ki, hogy napi 3 gramm taurin bevitele túlsúlyos, illetve elhízott – de még nem cukorbeteg – felnőtt emberek esetében 7 hét alatt szignifikánsan csökkenteni képes a testsúlyt. A kísérletben résztvevők vérének ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent a triglicerid szintje, és szignifikánsan javult az atherogén-indexe, mely utóbbi a különböző koleszterin összetevők hányadosa, és azt jelzi, hogy az illető milyen eséllyel fog érelmeszesedést kapni.

Állatkísérletekben többszörösen igazolták már a taurin elhízás- és zsírsav-csökkentő hatását, mind önmagában, mind pedig más természetes szerekkel kombinálva. Ezek a vizsgálatok a taurinnak a glukózzal szembeni toleranciát javító hatására koncentráltak elhízott állatok esetében. Márpedig ennek a kérdésnek nem lehet eléggé hangsúlyozni a fontosságát, ha belegondolunk, hány elhízott ember lesz előbb-utóbb diabéteszes.

Ráadásul az állatkísérletek tanúsága szerint az elhízás egyben okozója is a vérplazma taurin szintje csökkenésének, ami viszont további elhízáshoz vezet. Ördögi kör! A taurinszint csökkenését mind genetikusan elhízásra hajlamos, mind pedig túltápláltság következtében túlsúlyos egereken igazolták. Ugyanez a tanulmány azonban arra is rámutat, hogy taurinpótlással az ördögi kör megszakítható, hiszen a taurin véd az elhízástól, és annak következményeitől.

A taurin segíti a vércukor-kontrollt – és gyógyítja a cukorbetegséget

Közismert tény, hogy a diabéteszesek vérének alacsonyabb a taurin szintje, mint az egészséges embereké. És mivel az alacsony taurin szint növeli az elhízás kockázatát, az elhízás viszont diabéteszt okozhat, világos, hogy az alacsony taurin szint a cukorbetegségre is hajlamosít. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a vizsgálatok szerint napi mindössze 1,5 gramm taurin bevitelével helyreállítható az egészséges emberekéhez hasonló taurin szint, sőt, állatkísérletekben már azt is igazolták, hogy taurin pótlással meg is előzhető a II. típusú cukorbetegség kialakulása.

Vagyis a megfelelő mennyiségű taurin jelenléte a szervezetben létfontosságú a diabétesz és szövődményei megelőzése szempontjából. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a megfelelő taurin szint képes kordában tartani a cukorbetegséget, mégpedig a vércukorszint csökkentése és az inzulinérzékenység helyreállítása révén. De ez még nem minden. A taurin segít megelőzni – sőt, sok esetben visszafordítani – egy sor cukorbetegséggel együtt járó szövődményt.

Például ha egy felnőtt diabéteszes betegnek mindössze 14 napon keresztül napi 1,5 gramm taurint adunk, azzal visszafordíthatunk cukorbetegség okozta rendellenességeket, az artériák falának merevségét, illetve az erek azon képességét, hogy reagáljanak a vérellátásban illetve vérnyomásban bekövetkező változásokra.

Ez roppant fontos lehet a diabéteszesek várható élettartama szempontjából, hiszen ezek a rendellenességek okolhatók azért, hogy a cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg valamilyen kardiovaszkuláris betegség következtében. Patkánykísérletekben azt is bebizonyították, hogy a taurin pótlás a diabétesz szövődményeinek megelőzésében is roppant hatékony. A taurin óvja az idegek épségét, és lassítja, illetve visszafordítja a fájdalmas diabetikus neuropátiát. A retinában pedig, amely a kóroson magas vércukorszint egy másik célpontja, a taurin csökkenti a glukóz okozta oxidatív stresszt, és védi a fényérzékelő sejteket a diabetikus retinopátiában. Állatkísérletekben taurin pótlással a cukorbetegeknél gyakori vesebetegségek kockázatát is sikerült minimalizálni.

 

Forrás:Ian Macleavy: The Forgotten Longevity Benefits of Taurine. Life Extension Magazine June 2013