Mit nem csinálnak a mentálisan erős emberek?

This post is also available in: English (angol)

Jóllehet nagy jelentőséget tulajdonítunk a fizikai erőnek és az egészségnek, a lelki egészség legalább ilyen fontos. Számos cikk foglalkozik a vállalkozók mentális egészségével, a kitartással, a határozottsággal, az optimizmussal és a kudarctűrés képességével. Csakhogy ezek a módszerek sokszor nem működnek – állítja az amerikai Forbes szerzője.

1, Időt vesztegetni az önsajnálatra

A mentálisan erős emberek sosem panaszkodnak a körülményeik miatt, vagy időznek azon, hogy milyen rossz nekik. Ők megtanulták azt, hogy viseljék a felelősséget a cselekedeteik után és maguk is tisztában vannak azzal, hogy az élet nem mindig fair. Képesek arra, hogy tudatosan átlendüljenek a megpróbáltatásokon és hálásak legyenek a megtanult leckékért. Ha egy szituáció rosszul alakul, egyszerűen frázisokat vesznek elő, hogy „Ó” vagy „Oké, jöhet a következő”. És tényleg tovább lépnek.

2, Átengedni a hatalmat magunk felett

A mentálisan erős emberek nem engedik meg maguknak azt a luxust, hogy mások miatt rosszul érezzék magukat. Megértik, hogy hatalmuk van a saját cselekedeteik és érzéseik felett. Tudják, hogy erejük abban rejlik, hogy képesek kezelni azt, ahogy reagálnak.

3, A változás útjába állni

A mentálisan erős emberek szeretik a változásokat. Legnagyobb „félelmük”, ha egyáltalán van nekik, nem az ismeretlen, hanem az önelégültség és az egy helyben toporgás.

4, Energiát vesztegetni olyan dolgokra, amikre nincs hatásuk

A mentálisan erős emberek nem, vagy nem túl sokat panaszkodnak a forgalomra, az elveszett poggyászra vagy éppen más emberekre, mivel felismerték, hogy ezek nem tőlük függnek. Egy ilyen rossz helyzetben felismerik, hogy az egyetlen dolog, amit befolyásolni tudnak, azok a saját reakcióik, magatartásuk.

5, Félni attól, hogy mások kedvére tegyen

Ismersz olyat, aki folyamatosan ezen dolgozik? Esetleg, pont az ellentétét, aki csak azért is máshogy cselekszik, hogy erőt sugározzon? Egyik sem jó megoldás, hiszen egy mentálisan erős ember kedvesen és igazságosan viselkedik, hogy másoknak örömet szerezzem, de nem fél a saját véleményét kifejezni sem. Tudnod kell felvállalni azt a helyzetet, hogy lehet, hogy nem ért egyet majd veled mindenki, és ezt kezelned kell majd – kellő eleganciával.

6, Félni a kockázatoktól

A mentálisan erős személyiség hajlandó elfogadni a kiszámítható kockázatot. Ez teljesen ellentétes azzal, mint amikor valaki teljesen őrült rizikóba hajszolja magát. Egy erős személyiség, mielőtt döntéseket hoz, alaposan mérlegeli a kockázatokat és a lehetséges veszélyeket és ezzel fel tud készülni a potenciális hátrányokra és a legrosszabb forgatókönyvekre is.

7, A múlton merengeni

A múlt megismerése erőt adhat, különösen, ha ezekből az ismeretekből levonjuk a jelenre vonatkozó tanulságokat is. De egy erős személyiség nem fecsérli arra az energiáját, hogy múltbeli csalódásokon vagy a régi idők dicsőségén gondolkozzon. Energiáik legnagyobb részét a jelenre és a jövőre koncentrálják.

8, Újra és újra elkövetni ugyanazokat a hibákat

Mindannyian ismerjük az őrület definícióját. Egy ilyen eset lehet, ha folyamatosan ugyanazt csináljuk, miközben azt várjuk, hogy más, jobb eredményt kapunk a korábbiakhoz képest.  Egy mentálisan erős személyiség tanulni akar a múlt hibáiból. Kutatások azt mutatják, hogy az önreflexió képessége a látványosan sikeres vezetők és vállalkozók egyik legnagyobb erőssége.

9, Megsértődni mások sikerein

Erős karakterre vall, ha valódi örömöt érzel mások sikereinek láttán. A mentálisan erős emberekben megvan ez a képesség. Nem irigykednek, nem sértődnek meg, ha másnak összejön valami. Sőt, bárki megjegyezheti, hogy az egyén mit tett a sikerért és lehet őt követni.

10, Feladni egy buktató után

Minden bukás egyben esély is a fejlődésre. Még a legnagyobb vállalkozók is hajlandóak elismerni, hogy pályájuk elején bizony hibáztak is. Az erős személyiségek nem félnek újra és újra hibázni is akár, ha ez szükséges, mivel minden buktatóból le lehet szűrni tanulságot, ami végső soron közelebb vihet a célodhoz.

11, Félni az egyedülléttől

Az erős személyiségek megbecsülik azt az időt is, amit egyedül tölthetnek. Amíg leállnak, addig gondolkoznak, terveznek, a hatékonyságukat növelik. Még ennél is fontosabb, hogy nem másoktól függ a boldogságuk vagy a hangulatuk. Boldogok tudnak lenni társaságban és boldogok egyedül is.

12, Azt érezni, hogy a világ tartozik nekik

Különösen a mai gazdaságban, a vezetők és az alkalmazottak tudják, hogy nem jár nekik a fizetés, a kafetéria és a kényelmes élet, tekintet nélkül a képzettségükre és az iskoláikra. Az erős személyiségek munkára készen indulnak az életbe.

13, Azonnal sikert várni

Függetlenül attól, hogy egy edzéstervről, új étrendről, vagy egy vállalkozás elindításáról van szó, a szellemileg erős emberek hosszú távra terveznek. Tudják, hogy ez sokkal jobb, mint azonnali eredményeket várni. Beosztják az idejüket és megünneplik a mérföldköveket vagy azt, amikor sikerült növekedniük. Kitartóak és megértik, hogy a valódi változás időbe telik.