Miért teljesebb nők felépülése a szakítás után?

This post is also available in: English (angol)

A férfiak ritkábban érzik úgy, hogy összetörték a szívüket – derül ki egy felmérésből.

A nőket jobban megviseli a szakítás, mint a férfiakat, a felépülés teljességében is ők járnak élen, derül ki az amerikai Binghamtoni Egyetem és a brit University College London közös kutatásából.

Break-ups hurt women more but they recover better than men - Lifestyle News

Figyelemre méltóan sokan, 96 országból 5700-an vettek részt a felmérésben, amelyben szakításuk miatt átélt érzelmi és fizikai fájdalmuk mértékéről kérdezték őket.

Az Evolutionary Behavioral Sciences nevű lapban közzétett eredmények szerint a nők mindkét dimenzióban nagyobb szenvedésről számoltak be, mint a férfiak, ami jelzi, hogy intenzívebben élik meg az ilyen negatív időszakot.

Ugyanakkor a sebek begyógyulása után teljesebb felépülés megy végbe náluk, mint a férfiaknál, akik a történtek feldolgozása helyett inkább egyszerűen új fejezetet nyitnak az életükben, és továbblépnek.

Chris Morris, a kutatás egyik vezetője szerint mindez a biológiáról szól. Evolúciós távlatokban a nőknek – akik teherbe esve kiszolgáltatottakká válnak – erősebb érdekük fűződik az ideális partner megtalálásához és megtartásához, mint a férfiaknak. Ezért nagyobb a fájdalom is, amit a megfelelőnek vélt partner elvesztése felett éreznek.

Morris statisztikái szerint 30 éves korra átlagosan három szakításon esik túl az ember, ezek közül legalább egy mély sebeket is ejt.