Miért házasodnak össze az elvált partnerek?

This post is also available in: English (angol)

Miért házasodnak össze az elvált partnerek? A traumák közös átélése és a körülményekkel való könnyebb megküzdés miatt. A kutatások szerint a párok 10-15%-a kibékül válás után, és a párok körülbelül 6%-a válás után újra összeházasodik. Vannak, akik újraházasodnak, miután átélték a válás okozta traumát, vagy mert problémáik ellenére még mindig mély érzelmeket táplálnak a másik iránt. Ilyenkor a párterápia segíthet a pároknak a válás kiváltó okainak kezelésében.

Azoknak, akik újraházasodnak válásuk után, a körülbelül 30%-a másodszor is elválik. Mivel az először házasságot kötők válási aránya 60% feletti, az alacsonyabb arány arra utal, hogy a megújított házasságok erősebbek, mint válás előtt voltak. Miért (és hogyan) házasodnak össze újra az elváltak? Az újra házasodás leggyakoribb oka az, hogy újra összejönnek, mert felismerik és megoldják a kapcsolatukban fennálló problémákat. Ha valami nem sikerült a házasságokban, akkor valaminek változnia kell, különben nem fog sikerülni, amikor újra együtt lesznek a párok.

Ha egy probléma megoldódott, például az intimitás hiánya vagy a pénzügyi nézeteltérések miatti stressz, a párok újra össze jöhetnek egymással. Az olyan problémák, mint a kábítószer-használat, a házasság elhanyagolása és a karrierre való túlzott összpontosítás, valamint a partner figyelmének hiánya miatti elmagányosodás, olyan problémák, amelyek megoldhatók a pár- és/vagy családterápia igénybevételével és a kapcsolati változtatásokkal.

Ha a pénzügyek voltak az elsődleges stresszorok, akkor a nem dolgozó partner is kereshet munkát. A függőségben szenvedő személy elkötelezheti magát a józanság mellett vagy megkezdhet egy leszoktatást célzó terápiát. Az a partner, aki elhanyagolta házastársát és gyermekeit, csökkentheti a munkájára fordított időt.

Ha egy párnak gyermekei is vannak, ez nagyobb motivációt ad nekik a változtatások véghezvitelében és a kapcsolatuk újrakezdésében. Egyes párok házasok maradnak, vagy újraházasodnak egymással, ha például közös vállalkozást folytatnak. Mivel a régi, negatív vagy destruktív szokások visszatérése elég gyakori, a pároknak el kell kötelezniük magukat amellett, hogy továbbra is folyamatosan dolgoznak a kapcsolatukon, fejlesztik a kommunikációs készségeiket, és szánnak időt egymásra.

A kapcsolat újrakezdéséhez közös munkára van szükség, továbbá a bocsánatkérés, a problémák belátása, a felelősség elismerése és a megbocsátás is szükséges. Az kiváltó okokat is fontos feltárni és megváltoztatni. Vannak, akik azért jönnek ismét össze, mert annak ellenére, ami a házasságukban elromlott, még mindig mély érzelmeket táplálnak egymás iránt. Ilyenkor keményen dolgoznak, hogy elengedjék a múltban egymásnak okozott sérelmeket, és prioritásként kezelik kapcsolatukban a kommunikációt, a kompromisszumokkal, és a kapcsolatuk kölcsönös megbocsátással való megerősítését.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a válási folyamaton átesők akár 60%-a is nyitott lehet a kibékülésre egy bizonyos ponton. A válási folyamat során a megbékélés gyakoribb és kevésbé kihívást jelent, mint a válás után újraházasodni. Azonban továbbra is el kell köteleződni a problémák megoldása mellett, amelyek a váláshoz vezettek.