Hogyan alakíthatjuk ki gyermekeinkben az olvasási kedvet?

This post is also available in: English (angol)

Szülőként, rokonként és barátként is sokat tehetünk azért, hogy a gyerek megszeresse a könyvet, akár már azelőtt, hogy olvasni tudna.

A könyvek megkedvelése az iskolás időszak előtti életkorban gyökerezik. A képeskönyvek lapozgatásának öröme, a mesehallgatás élménye az egyik pillére annak, hogy kialakuljon az olvasás iránti olthatatlan vágy.

Olvasás: Hogyan taníthatod olvasni a gyermeked 4 éves kora alatt? - Blikk  Rúzs

Nézzünk néhány ötletet, hogy mit tehetünk mi:

1. Beszélgessünk és meséljünk sokat. Hallgassuk meg a gyereket, és válaszoljunk a kérdéseire.

2. Olvassunk együtt minden nap. Legyenek ezek mindig a melegség, a szeretet, az egymásra figyelés percei. A lefekvés időszaka kiváló alkalom erre.

3. Meséljen és olvasson nekünk a gyermek. Hatalmas élmény ez már akkor is, amikor még nem is ismeri a betűket, de ennek ellenére fogja a könyvet, lapozgatja és mesél.4. Használjunk különböző hangszíneket, hanghordozást, amikor felolvasunk. Vigyünk humort az olvasásba! Éljük át a történetet! Engedjük el magunkat, miközben mesélünk.

5. Tudjuk abbahagyni! Ha már nem figyel, nem érdekli, akkor tegyük el a könyvet, és akkor folytassuk csak újra, amikor kedve van hozzá.

6. Olvassuk ugyanazt! A kedvenc, ismerős történeteket a gyerek újra és újra hallani akarja, akár századszor is.

7. Minden élethelyzetben olvassunk! Olvassuk el a boltban az áruk nevét, árát, nézzük meg a plakátokat. Keressünk új, szokatlan, vicces szavakat, mondatokat, feliratokat.