A pánikzavar tünetei és kezelése

This post is also available in: English (angol)

Félelmetes átélni, amikor legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tudunk kontrollálni egy kellemetlen helyzetet. Például amikor hirtelen rosszul leszünk, megszédülünk. Vagy légszomj tör ránk. Vagy hirtelen elkezd kalapálni a szívünk, olyan gyorsan, hogy rögtön a legrosszabbra gondolunk. A tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzése bénító ködként telepszik ránk. Ezek egyenként is megrémíthetik még a legmagabiztosabbakat is, de ha együttesen jelentkeznek, az már biztosan jelzésértékű nem csak számunkra, hanem környezetünk számára is.

A pánikzavart a pszichiátriában a szorongásos zavarok közé soroljuk. A szorongást úgy jellemezhetjük, mint egy irracionális, tárgy nélküli félelmet, túlzott feszültséget ­– szemben a félelemmel, ami mindig valamilyen tárgyhoz kötődik.

Tehát a szorongásnak alapvetően nincs konkrét tárgya – vagy legalábbis nem körvonalazható, hogy pontosan mi okozza a félelem érzését.

A pánikzavar első alkalommal általában 20-30 éves kor között jelentkezik, és a nők körében háromszor gyakrabban fordul elő. A tudomány mai álláspontja szerint, mint a pszichés zavarok többségénél, itt is genetikai, biológiai, pszichés, valamint környezeti tényezők is hozzájárulnak a kialakulásához.

Pánik – a pszichológia szemszögéből

A pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud a szorongásos zavarokat egyfajta konfliktus eredményének tartja, amely az ösztönéletünk és egy neki ellentmondó személyiségrész közötti jelenik meg. Freud korszakújító elméleteire a dinamikusan orientált, analitikus terápiák épülnek.

Biológiai oldalról közelítve pánikroham során agyunkban jól kimutatható változások mennek végbe. Például a felszálló aktiváló rendszer extrém fokú túlműködése figyelhető meg. Érintett továbbá a locus coeruleus (az agyunk mélyén található mag, amely az aktivációs rendszerért, a stresszre adott fiziológiás válaszokért, valamint a jutalmazási rendszerért felelős), így a noradrenerg pályák is, valamint az elkerülő magatartással kapcsolatban a prefrontális kéreg is közrejátszik.

A környezeti tényezők pedig elősegíthetik vagy ellenkezőleg, védhetnek a zavarok kialakulását illetően: fontosak a kora gyermekkori tapasztalatok  –  a szülők viselkedése, a velük való kapcsolat, a családi működésmód is. A korai traumatizáció, abúzus (szexuális vagy fizikai bántalmazás, tartósan alkalmazott testi fenyítés   vagy  „csak“ verbális bántalmazás stb.) szintén kedvez a pszichés zavarok kialakulásának. Hiszen a szavaknak ereje van.

Pánikzavar

A pánikzavarról a DSM V. (a klinikumban hivatalosan használatos diagnosztikai kézikönyv) alapján akkor beszélhetünk, ha visszatérő, váratlan pánikrohamok jelentkeznek. Tehát egyetlen pánikos élmény vagy rosszullét még nem tekinthető zavarnak.

A pánikroham intenzív félelem vagy diszkomfortérzés hirtelen hulláma, amely néhány perc alatt tetőzik, valamint jól körülírható kezdete és vége van, kb. 10-20 perc az időtartama. Ezalatt az alábbi tünetek közül legalább 4 jelen van:

 • palpitáció (egyenetlen/szapora szívverés), heves szívdobogás,
 • remegés, reszketés, izzadás,
 • fulladás érzése, légszomj, mellkasi fajdalom,
 • diszkomfort, fuldoklás, torokszorulás,
 • szédülés, bizonytalanság, ájulásérzés,
 • zsibbadás, bizsergés, hidegrázás
 • hevülés, hányinger,
 • hasi diszkomfort,
 • derealizáció (valószerűtlenség, realitás érzésének hiánya)
 • deperszonalizáció (mintha elszakadt volna önmagától),
 • halálfélelem, félelem a megőrüléstől, vagy az önkontroll elvesztésétől.

Mit kell tudni a szorongásos zavarokról?, I. rész - Mindset Pszichológia

Fontos, hogy az érintett a rohamot követően legalább egy hónapon keresztül további rohamok, vagy azok következményei miatt tartósan aggódik, vagy a viselkedése jelentősen megváltozik a rohamokkal összefüggésben, annak kivédése érdekében. Például kerül bizonyos helyzeteket, viselkedésformákat, vagy emberek társaságát, amelyeket összefüggésbe hoz a rosszullétekkel.

Mivel a rohamok kiszámíthatatlanul jelentkeznek, a személy védtelennek, tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érezheti magát – végül lassan az önálló életvitel fenntartása is nehézséget okoz számára.

Mindehhez gyakran agorafóbia is társul, azaz minden olyan hely vagy szituáció elkerülése, amelyben az egyén úgy gondolja, rátörhet a rosszullét és nehezen tud „kimenekülni“ onnan. Így szépen lassan elkerülik a sok embert vonzó rendezvényeket, közös összejöveteleket, a piacokat, majd a legvégén már a postára, boltba sem mernek kimenni egyedül – hiszen mi történik, ha éppen akkor lesznek rosszul?

Emellett a pánikkal küzdő személyekre jellemző a katasztrofizálás, azaz hogy testi érzéseiket főképp negatívnak érzékelik, valamint működésüknek túlzott jelentőséget tulajdonítanak. A negatív, vészhelyzetet előre vetítő gondolkodás pedig tovább fokozza a szorongást, ami a testi tünetek tényleges felerősödéséhez vezet.