A legjobb agyműködést serkentők #3

This post is also available in: English (angol)

Az agyserkentők természetes vagy szintetikus anyagok, amelyeket egészséges emberek szedhetnek kognitív teljesítményük fokozására. 

Ezek a szerek a mi rendkívül kompetitív társadalmainkban különösen népszerűek, mivel javítják a memóriát és a koncentrációt, illetve fokozzák a kreativitást, az intelligenciát és a motivációt. Mindazonáltal, legyen óvatos, nem mindenkire hatnak ezek a szerek egyformán! A cikk nem ajánlás, hanem ismertetés! Mielőtt bármit szedni kezdene, tájékozódjon!

Az alábbiakban végigvesszük a 12 legjobb agyserkentőt, és megmutatjuk, melyik hogyan hat. Íme a harmadik 3.

4 Ways to Use Your Brain to Increase Productivity | FlexJobs

7. Ginkgo Biloba

A ginkgo biloba fa leveléből készült kivonat ugyancsak pozitívan hat az agy működésére.

A ginkgo biloba  étrend-kiegészítő hat héten keresztül napi rendszerességgel történő szedése egészséges, idős embereknek bizonyítottan javítja a memóriáját és a kognitív teljesítményét (30 , 31 , 32).

Ha egy különösen stresszes feladat előtt ginkgo bilobát veszünk be, azzal csökkenthetjük a stressz okozta magas vérnyomást, valamint a kortizol nevű stresszhormon szintjét (33).

Feltételezések szerint ezeket a pozitív hatásokat az okozza, hogy a ginkgo biloba javítja az agy vérellátását (34).

Bár az eddigi eredmények kifejezetten ígéretesek, nem minden vizsgálatban jelentkeztek a fenti pozitív hatások. Hogy pontosabban értsük, milyen lehetőségek rejlenek a ginkgo bilobában az agyműködés szempontjából, további kutatásokra van szükség (35).

Összefoglalva : Bizonyos vizsgálatok arra utalnak, hogy a ginkgo biloba javítja a memóriát, fokozza a kognitív teljesítményt, és jó hatásfokkal alkalmazható stresszhelyzetekben. Ám ahhoz, hogy ezt teljes bizonyossággal kijelenthessük további kutatásokra van szükség.

8. Noopept

A noopept egy szintetikus agyserkentő, amely étrend-kiegészítő formában is kapható.

Ellentétben néhány természetben előforduló agyserkentővel, a noopept hatása perceken belül, és nem órák, napok vagy hónapok után jelentkezik, és jellemzően pár órán keresztül tart ( 40 ,  41).

Állatkísérletek tanúsága szerint a noopept felgyorsítja azt a folyamatot, amelynek során az agy emlékeket hoz létre, illetve hív elő, mégpedig az ún. agyi eredetű növekedési faktor (angol rövidítés: BDNF), egy olyan vegyület mennyiségének a növelése révén, amely serkenti az agysejtek növekedését ( 42 ,  43 ,  44).

Humán vizsgálatokban ez az agyserkentő segítette agysérülést szenvedett emberek gyorsabb regenerálódását, de további kutatások szükségesek annak kiderítéséhez, hogy hogyan lehetne a noopeptet agyserkentőként használni egészséges felnőttek esetében ( 45 ,  46).

Összefoglalva : A noopept egy gyorsan ható, szintetikus agyserkentő, amely az agy BDNF-szintjének (neuronnövekedést serkentő hormon) növelése révén javítja a memóriát. Mindazonáltal embereken történő alkalmazásához további kutatásokra van szükség.

9. Piracetám

A piracetám ugyancsak egy szintetikus drog molekula, amely felépítésében és működésében nagyon hasonlít a noopepthez.

A piracetám javítja az időskori mentális hanyatlással járó memóriaromlást, de eddigi ismereteink szerint egészséges felnőtt emberekre nincs különösebb pozitív hatása ( 47 ,  48).

Az 1970-es években néhány kis mintán végzett és nem túl jól felépített vizsgálat ugyan arról számolt be, hogy a piracetám egészséges felnőtteknek is javítja a memóriáját, de ezt a későbbiekben nem sikerült bizonyítani ( 49 ,  50 ,  51).

Összefoglalva : Bár a piracetám könnyen beszerezhető, és általában agyserkentőként reklámozzák, hatékonyságát egyelőre nem támasztja alá elegendő mennyiségű tudományos vizsgálat.