A legjobb agyműködést serkentők #2

This post is also available in: English (angol)

Az agyserkentők természetes vagy szintetikus anyagok, amelyeket egészséges emberek szedhetnek kognitív teljesítményük fokozására. 

Ezek a szerek a mi rendkívül kompetitív társadalmainkban különösen népszerűek, mivel javítják a memóriát és a koncentrációt, illetve fokozzák a kreativitást, az intelligenciát és a motivációt. Mindazonáltal, legyen óvatos, nem mindenkire hatnak ezek a szerek egyformán! A cikk nem ajánlás, hanem ismertetés! Mielőtt bármit szedni kezdene, tájékozódjon!

Az alábbiakban végigvesszük a 12 legjobb agyserkentőt, és megmutatjuk, melyik hogyan hat. Íme a második 3.

4 Ways to Use Your Brain to Increase Productivity | FlexJobs

4. Bacopa monnieri (Kislevelű bakopa)

A bacopa monnieri  régóta ismert gyógynövény, amit az ájurvedikus orvoslásban használnak az agyműködés javítása céljából.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy bacopa monnieri étrend-kiegészítő gyorsítja az agyban az információfeldolgozást, csökkenti a reakcióidőt és javítja a memóriát (16 , 17 , 18).

b acopa monnieri egy bacosides nevű aktív vegyületet tartalmaz, amely védi az agyat az oxidatív stressztől és javítja az emlékek feldolgozásáért felelős agyterületen, a hippokampuszban levő jelzőrendszer működését (19).

b acopa monnieri jótékony hatásai nem azonnal jelentkeznek, a maximális hatékonyság eléréséhez célszerű hónapokon keresztül napi 300-600 mg-ot bevinni belőle (20 , 21).

Összefoglalva : A b acopa monnieri egy gyógynövény alapú táplálék-kiegészítő, amely hónapon át szedve bizonyítottan javítja a memóriát és gyorsítja az információfeldolgozást.

5. Rhodiola rosea ( illatos rózsás varjúháj)

rhodiola rosea  egy adaptogén gyógynövény, amely segít a szervezetnek a hatékonyabb stresszkezelésben.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a r hodiola rosea táplálék-kiegészítő hangulatjavító hatású, illetve csökkenti a kiégettség érzését szorongó vagy stresszes személyekben (22 , 23).

Alacsonyabb dózisban szedve a r hodiola rosea egyetemi hallgatóknál csökkentette a mentális fáradtság érzését, és javította a közérzetüket a stresszes vizsgaidőszakban (24).

Az optimális adagolás meghatározásához, illetve annak megértéséhez, hogy milyen mechanizmus alapján fejti ki a r hodiola rosea  az említett hatást, további vizsgálatokra van szükség.

Összefoglalva : A rhodiola rosea egy természetes gyógynövény, amely segít a szervezetnek a stresszes időszakokhoz való alkalmazkodásban, és ezzel csökkenti a stresszel járó szellemi kifáradás érzését.

6. Panax ginzeng

A panax ginzeng  gyökér egy régóta ismert gyógyhatású növény, amely serkenti az agyműködést.

Kimutatták, hogy 200-400 mg panax ginzeng  egyszeri bevitelével csökkenthető az agy fáradtsága, és szignifikánsan javítható a szellemi teljesítmény nehéz feladatok, például matematika példák megoldásánál (25 , 26 , 27).

Azt azonban, hogy a panax ginzeng milyen módon javítja az agyműködést, egyelőre nem tudjuk. Elképzelhető, hogy a dolog a ginzeng erős gyulladáscsökkentő hatásával függ össze, amely védi az agyat az oxidatív stressztől, és javítja, annak működését (28).

Azonban vannak olyan vizsgálatok, amelyek szerint a szervezet egy idő után „hozzászokik” a ginzenghez, úgyhogy néhány hónap használat után csökken a hatékonysága. Ezért a ginzeng szellemi teljesítményt fokozó hosszú távú hatásával kapcsolatban további kutatásokra van szükség (29).

Összefoglalva : A panax ginzeng alkalmi szedése fokozza a kognitív teljesítményt, de hosszú távú hatásainak megállapításához további vizsgálatokra van szükség.