A legjobb agyműködést serkentők #1

This post is also available in: English (angol)

Az agyserkentők természetes vagy szintetikus anyagok, amelyeket egészséges emberek szedhetnek kognitív teljesítményük fokozására. 

Ezek a szerek a mi rendkívül kompetitív társadalmainkban különösen népszerűek, mivel javítják a memóriát és a koncentrációt, illetve fokozzák a kreativitást, az intelligenciát és a motivációt. Mindazonáltal, legyen óvatos, nem mindenkire hatnak ezek a szerek egyformán! A cikk nem ajánlás, hanem ismertetés! Mielőtt bármit szedni kezdene, tájékozódjon!

Az alábbiakban végigvesszük a 12 legjobb agyserkentőt, és megmutatjuk, melyik hogyan hat. Íme az első 3.

4 Ways to Use Your Brain to Increase Productivity | FlexJobs

1. Koffein

A koffein a legszélesebb körben használt pszichoaktív szer a világon (1).

A természetes koffeinforrások közé tartoznak a kávé, a kakaó, a tea, a kóla dió és a guarana, de adalékként a koffein megtalálható számos szénsavas üdítőben, energiaitalban és gyógyszerben. Lehet szedni táplálék-kiegészítőként önmagában vagy más anyagokkal kombinálva (2).

A koffein úgy működik, hogy blokkolja az agy adenozin receptorait, és ezáltal csökkenti a fáradtságérzést (3).

Kis vagy közepes mennyiségű – 40-300 mg – koffein fogyasztása élénkít, javítja a koncentrációt, csökkenti a reakcióidőt és nagyon hatásos álmosság ellen (4 , 5 , 6).

Összefoglalva: A koffein olyan természetes vegyület, amely élénkítő hatással bír, javítja a koncentrálóképességet és csökkenti a reakcióidőt.

2. L-theanin

Az L-theanin egy olyan aminosav, amely természetes formájában a teában van jelen, de szedhető étrend-kiegészítőként is (7).

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy napi 200 mg L-teamin nyugtató hatású, de nem álmosít el (8 , 9).

Vizsgálatok igazolják, hogy már napi 50 mg elfogyasztása – ennyi kb. 2 csésze teában található – stimulálja a kreativitásért felelő alfa agyhullámok aktivitását (9).

Az L-theanin még hatékonyabb, ha koffeinnel együtt fogyasztjuk, ezért a kognitív teljesítményt fokozó táplálék-kiegészítők gyakran mindkettőt tartalmazzák. Természetes formában pedig mindkettő megtalálható a teában (7 , 10).

Összefoglalva: Az L-theanin egy természetes formájában a teában előforduló aminosav, amelynek nyugtató és egyben kreativitást fokozó hatása van. Az L-theanin hatékonysága növelhető, ha koffeinnel kombinálva fogyasztjuk.

3. Kreatin

A kreatin egy olyan aminosav, amelyre a szervezetnek a fehérjék előállításához van szüksége.

A kreatin a testépítők népszerű étrend-kiegészítője, mivel növeli az izomtömeget, de az agynak is hasznos táplálék.

Elfogyasztása után a kreatin bekerül az agyba, ahol különböző foszfátokkal összekapcsolódva olyan molekulákat alkot, amelyekre az agyunknak szüksége van a sejtek üzemanyaggal történő gyors ellátásához (11). Így az agysejtjeink több energiához jutnak, ami – különösen vegetáriánus vagy stresszes személyek esetében – javítja a rövid távú memóriát és a logikus gondolkodást (12 , 13 , 14).

Vizsgálatok tanúsága szerint napi 5 g kreatin biztonságosan és káros mellékhatások nélkül szedhető. Az ennél nagyobb dózis bevitele is hatásos, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy hosszú távon is biztonságos-e (15). Csökkent veseműködés esetén inkább nem ajánlott.

Összefoglalva : A kreatin olyan aminosav, amely javítja a rövid távú memóriát és a logikus gondolkodást. Vegetáriánusok és erősen stresszes személyek esetében különösen hatékony. Vizsgálatok szerint napi 5 g kreatin bevitele hosszú távon is biztonságos. Csökkent veseműködés esetén inkább nem ajánlott.