A depresszió látható tünetei

This post is also available in: English (angol)

A depresszió látható tünetei: alvászavar és testsúlyváltozás is jelezheti.

A lélek sebei láthatatlanok ugyan, de a depressziónak vannak tünetei, amiket akár a közeli hozzátartozók, családtagok is időben észre tudnak venni. A depresszió világszerte uralkodó pszichés betegség, mely sötét gondolatokat ültet az elszenvedő agyába és szívébe. A depressziót sokan hajlamosak csak hisztinek tekinteni, holott komoly mentális betegségről van szó. Idővel az érintettek annyira magukba fordulnak, hogy a betegség eluralkodásának végső stádiumában öngyilkosságot is elkövethetnek.

A depresszió látható tünetei

Vannak olyan tünetei a depressziónak, amiket laikus szemmel is észre lehet venni. Nem minden depressziós képes ugyanis a negatív gondolatait megosztani a barátaival, csak rágja magát belülről, de különböző viselkedési mintázatokból lehet következtetni a meglétére.

A mély depresszió átválthat a mániás szakaszba, amit feldobottság, határtalan jókedv, túlpörgés, túlfűtöttség kísér. Ezt az időszakot indokolatlan költés és vásárlási láz kísérheti, ami később bűntudatba és lehangoltságba fordul át.

A depresszió másik kísérő tünete a szexuális élet megváltozása. Ez jelenthet libidócsökkenést, vagy a szexuális vágy teljes hiányát, de az ellentétes, túlfűtött szexualitás igények is mutathatják.

A depressziós embereknek minden döntés nehéz, előre félnek a negatív végkimenetelektől, melyeknek ők lesznek az elszenvedői. Ez abból következik, hogy nem szeretnek felelősséget vállalni, éppen ezért akár egy ruha kiválasztása is hosszadalmas folyamat lehet.

Szembetűnő jele a betegségnek az étvágytalanság. A szenvedő személy viszonylag rövid idő alatt látványosan veszíthet testtömegéből.

Szintén feltűnő lehet, ha az illető gyakran fáradt, ami miatt romlik a munkahelyi vagy a tanulmányi teljesítménye. Ez a fáradékonyság motiválatlansággal és kedvtelenséggel társulhat.

Sokaknak lustaságnak tűnhet a depresszió egy igen látványos tünete. Ilyenkor valójában a betegnek semmihez nincs kedve, cselekedeteiben nehézkessé és lassúvá válik.

A pszichés betegségeknek gyakran testi tünetei is lehetnek, jelen esetben a gyakori, migrénes fejfájás egy tipikus jele.

A pszichés problémák alvászavarhoz vezethetnek. Depresszió esetében a beteg korán elalszik, de hajnalban felriad, amiből már nem, vagy csak nagyon nehezen tud újra álomba szenderülni. Emiatt a szakaszos alvás miatt nem tudja magát kipihenni.